19.03.2011 16:40

BCI - Od protetických končetin po Telepatický čip

Ben Goertzel
13.července 2009 v h+

 Přímé propojení mezi mozkem a počítačem (BCI), může znít jako vymyšlené, ale je již realitou - a v nadcházejících desetiletích bude jeho použití normální. Neurovědci pochopili elektrochemické signály, které naše mozky kódují pro zpracování myšlenek a pocitů, statistické a AI nástroje jsou stále lepší a lepší v interpretaci komplexních dat. V experimentu na University of Pittsburgh, jsou opice používány k ovládání kloubové ruky, která může podávat potraviny do její tlamy.

Dnešní BCI výzkum je do velké míry hnán touhou pomáhat postiženým, prostřednictvím kochleárních implantátů, protéz a podobně - ale rozsah možných aplikací je mnohem širší. Zábavní průmysl se již dostal do obrazu, v současné době existují nejméně dvě společnosti (Emotiv Systems a Neural Impulse Activator) které vyrábějí přístroje pro videohry.

Většina dnešních výzkumu BCI zahrnuje spojení různých elektromechanických zařízení na periferní nervový systém, jako kochleární implantáty a sítnice, umělé ruce a nohy. Hlavní překážkou a zpomalení výzkumu je nedostatek dostatečně přesných zařízení pro měření a stimulaci mozku. V tomto ohledu jde o jeden z kritických směrů vývoje bezpečných způsobů, jak implantovat vyspělejší BCI zařízení do  lebky.

Největší zjištění a poznatky o funkci mozku pocházejí ze studií elektrod umístěných hluboko v mozku. Dr. Rodrigo Quiroga a jeho kolegové udělali velký pokrok směrem k pochopení toho, jak a kde jsou uloženy vzpomínky na tváře, předměty, zvířata a scény v neuronové podsíti v mozku. Pochopením toho, jak mozek ukládá kompletní informace je nutné pro čtení a převádění informací do počítače.

Přichází doba v níž je možné tuto myšlenku převést do reality. Telepatický čip - neurální implantát, který umožňuje uživateli zobrazení svých myšlenek a pocitů ostatním, a přijímat myšlenky a pocity z druhých. Myšlenky a pocity by vlastně být srozumitelné na jinou osobu - v mnoha případech můžete posílat své myšlenky na někoho jiného, ​​jen aby zjistil, je interpretován jako 90% hatmatilky mísí s pojmy a obrazy, které jsou rozpoznatelné přijímače. Je to také není příliš těžké si představit některé sociální a ekonomické tlaky, které by mohly vzniknout okolní telepatie čipy. Chtěli byste se podezřelé, pokud váš manžel nebo manželka nechtěla dělat, telepatie-chip mysl-meld po příchodu domů pozdě v pátek večer? Můžete se stát podezřelý z možných romantického partnera, který by vám nahlédnout do jeho nebo její mysl? Co se jí snaží skrývat? Týmy osob, které spojuje přes telepatii čipy mohou dosáhnout mnohem větší účinnost na některé druhy práce, než jakákoli skupina oddělených jedinců s podobnou dovednost mohl. Počítačové programování přichází na mysl, kde je nejtěžší část práce je často pochopení toho, co ostatní lidé mysleli, když psali kód, který budete muset řešit. Sociální podskupiny zamítnutí telepatie čipy by se mohl stát izolované, dozadu komunity podobně jako Amish dnes (kdo, to musí být poznamenal, nevadí jejich zaostalost a izolace vůbec).

Nakonec by telepatie čipy a související zařízení BCI vést ke vzniku nových forem inteligence, "mindplexes" složené z nezávislých lidské mysli, ale také mají koherentní já a vědomí na vyšší úrovni telepaticky propojeny-skupina lidí. AI systémy by mohly vstupovat do těchto mindplexes, čtení z telepatie čipů a vyčnívající do uživatelského mysli nejen odpovědi na otázky, ale také originální nápady počat AI, že se domnívají, že by mohly mít prospěch člověka. Lidé, kteří odmítají telepatickou souhru s AI by mohla být výrazně zaostává i společensky a ekonomicky. Téměř jakoukoliv práci vyžadující vhled a kreativitu by měli prospěch z proudu "push technologie" vstup z důvtipný AI. A nebylo by vaše rande s Jane dnes večer jít lépe, pokud vaše přírodní okouzlující osobnost byla posílena proudem vtipných anekdot a citlivý, empatický prohlášení poskytnuté AI, který studoval Jane profilu a historie v rámci komplexní znalost lidských vztahů ? Potenciálně všechny to by mohlo vést ke vzniku globálního mozku zahrnující lidské a umělé inteligence.

BCI je brzy-fázi teď, a nevíme, kam to povede přesně, ale blízko-termín možnosti jsou dramaticky fascinující a delší dobu-ty opravdu hluboký.

Ben Goertzel je CEO společnosti AI Novamente a Biomind, matematický Ph.D., spisovatel, filozof, hudebník, a všichni-kolem futuristické maniak.

 

—————

Zpět


Kontakt

Stop psychickému obtěžování a gangstalkingu

Česká Republika