21.07.2010 22:33

Šikana

Vznik šikany pochází z tyran školním dvoře , který používá slovní hrozby , fyzické zastrašování a agresivita na slabší osoby. V poslední době jeho definice se stala širší a přijala více psychologické atributy (ne fyzický ) obtěžování . Lidé stále mají tendenci spojovat Šikana více na fyzické a fyzického násilí , snad proto, že jejich vzpomínky školním dvoře , ale stávají se mnohem více vědom své psychologické atributy.

Termín šikanují je nebo je šikana byla pak použita na pracovišti k popisu vedoucím , který byl slovně agresivní a ohrožuje vůči zaměstnancům nebo by se používat jeho pozici autority nebo moci zneužívat zaměstnanců.

Termín šikana pak rozšířila tak, aby zahrnovala skupiny v tom smyslu, že skupina by mohla spojit s tyran individuální stejné nebo podobné definice mobbingu .

                                           


Definice šikany obvykle vždy obsahovat vyhrožování, zastrašování , agresivní chování a slovní napadání , ale nemusí vždy mít všichni stejné psychologické nebo mentální atributy. Ačkoli se jejich záměr je podobný , že ne vždy mají stejné definice a rozsah . Definice nebo rozsah některých použitých slov je také změna nebo stejné slovo může mít různé definice nebo rozsah v různých právních předpisů nebo politik. Některé použité slova nejsou tak jasné a zřejmé , a mohou být také klamné způsobem . definice níže nemusí vztahovat na vás a vy byste měli zjistit , jaké jsou vaše obtěžování na pracovišti pořádek nebo právo patří .

Šikana na pracovišti - Mobbing

Šikana na pracovišti i nadále rozšiřovat jeho definici a zahrnuje více psychologických atributů , že lidé se obvykle přidružený k pojmy jako psychické týrání , psychické obtěžování , psychologické manipulace , nebo psychologické války jako další informace jsou shromažďovány nebo zveřejněny.

Šikana je definována jako přímé či nepřímé slovním komentářem , jednání, chování, nebo taktiku jako slovní napadání nebo psychické manipulace , které se používají k poškození jednotlivce nebo pokus poškodit jednotlivce. Šikana úkony nemusí být opakované , protože jediný úkonu nebo události, může mít vážné nebo trvalý efekt . Použití hrozby nebo strachu , je společná. slovní napadání obvykle sestává z hrozeb či osobní útoky . Například oběti prostředky na obživu nebo kariéra může být ohrožena nebo individuální osobní přesvědčení , jako je náboženství může být zesměšňován . Příklady psychologické manipulace mají mít individuální udělat úkol, který je pod úrovní jejich schopností pro jednoduché záměr ponižující je před svými kolegy , nebo dát jednotlivým vysoce repetitivní úkol, který je zbaven účel. Dalším příkladem je nošení jednotlivce z taktiky, které se skládá hlavně z pokusu vyvolat tolik důraz na osobu, je to možné . Je to také někdy záměr , aby se šikana oběti zřejmě citově nebo psychologicky nestabilní , a pokusit se zmást , nebo aby je paranoidní a agresivní .

                                                         


Zde jsou další příklady :

Neustálé hrozby výpovědi nebo zastrašování .

Pokusy zničit nebo poškodit osoby vlastní-úcta a důvěra .

Konstantní negativní připomínky nebo opakované kritice či sarkasmus .

Konzistentní v čase , nereálné nároky práce , nebo práce přetížení .

Izolaci nebo systematicky izolovat osoby.

Šíření nepravdivých informací nebo pověstí.

Úkoly , které jsou nejasné , rozporné, nebo které jsou zbaveny smyslu.

False pomluvy , útoky na jednotlivce důstojnosti, integrity , nebo self- image .

Pokusy ponížit nebo veřejné ponížení .

Klasická klimatizace může být také použit ( viz Psychologické manipulace ) Negativní klimatizace nebo konstantním stavu výslechu .


Školní šikana

Školní šikana je více spojená s fyzickým násilím a fyzickým ohrožením pak Workplace šikany. Šikany obvykle zahrnuje děti se snaží ovládnout navzájem prostřednictvím fyzické síly a hrozby více fyzického násilí . Akce jsou obvykle bojovat , děrování nebo bít následovat hrozbami více stejné zacházení či zneužívání . Slovní napadání je také běžná , jako je jméno volajícího . psychologické atributy obvykle zahrnují strach a ztrátu vlastní-úcta .


Mobbing a šikana nejsou stejné

Děti a šikany bude někdy používat Šikana se ovládnout nebo usadit se v hierarchii , nebo prostě proto, že mají zkušenosti , nebo se naučil toto chování od jiných dětí nebo dospělých . I když jejich akce může být viděno jako pokus poškodit ostatní děti , které nejsou plně vědomi důsledků svého jednání , a ani se někteří dospělí .

Šikana na pracovišti spadá do jiné kategorie . Existuje mnoho různých důvodů, proč je na pracovišti Šikana někdy používán jako osoba , které chtějí ovládnout ostatní, protože se cítí ohroženi, protože se chtějí zbavit jiné osoby , a v některých případech i tmavší motivy . Na rozdíl od šikany , může na pracovišti Šikana zahrnují znalosti a taktiky, které jsou vysoce úmyslné a použito na újmu osobě, psychologicky a fyzicky ( viz Účinků stresu) . Například osoba, která vykonává Šikana může pokusit přimět co nejvíce zdůraznit , jak je to možné a používat psychologické manipulace , které jsou zaměřené na zničení osoby vlastní-úcta , self- hodnota , a self- image. účinky mohou vyvolat deprese, která má sestupnou spirálu , která může vést k sebevraždě nebo obětí může být tlačil nebo ovlivňován spáchat sebevraždu , a to spadá do kategorie z vraždy. pachatelé této trestné činnosti by pravděpodobně předpokládat , že jsou nezranitelná kvůli neviditelnost trestného činu , nedostatek informací a znalostí , společné zdravotnickým pracovníkem postupů a požadované důkazy.

Najdete zde různé taktiky a psychologické manipulace na Psychologické manipulace stránky.

                                                

Cyber- šikana

Cyber - šikana je podobná pracoviště šikany a šikany , ale je to viditelnější kvůli tomu, že to může zanechat stopy elektronické nebo důkazy . Cyber šikana se děje prostřednictvím komunikačních technologií nebo na internetu . Šikana se vyskytuje v pokoji Chat , nástěnky, e-maily, webové stránky , rychlé zprávy, a jiných dostupných programů nebo komunikačních systémů . Podobně jako u jiných kategorií šikany oběť může být obtěžováni , ponížená , nebo hrozí dojít. Cyber šikana byla více v novinkách v poslední době vzhledem ke skutečnosti, že dospělý podvedeni a psychicky manipulované a 13 leté dívky , která vyústila v mladé dívky sebevraždu.


     

Gang šikana je sériový násilník s kolegy. Gangy mohou nastat kdekoliv, ale daří v podnikové šikany podnebí. Pokud násilník je extrovert, je pravděpodobné, že se vedoucí z přední části, které mohou být také křičí a vykřičník, a tak snadno identifikovatelné (a záznamových na pásce a video-moci). Pokud násilník je introvert, že osoba bude v pozadí zahájení chaos, ale pravděpodobně ne s aktivní součástí, a může být tedy těžší je identifikovat. Společný taktika tohoto typu tyran je říci každému jiný příběh - obvykle o tom, co ostatní jsou údajně řekl o této osobě - a podpořit každého člověka, aby si myslí, že jsou jediná správná příběh. Introvert rváči jsou nejnebezpečnější tyrani.
Polovina lidí v gangu jsou rádi za příležitost, aby se choval špatně, získávají uspokojení z pocitu moci a kontroly, a vychutnat přízeň, ochranu a odměnou ze sériového tyran. Druhá polovina gangu je nucen do spojení s, obvykle ze strachu, že budou příští cíl, pokud nemají. Pokud se něco vzepře, bude jeden z těchto coercees být obětním beránkem a obětní beránek, na něž rozzuřený cíle budou vyzváni, aby ventilovat svůj hněv. Sériový násilník hodinky z bezpečné vzdálenosti. Sériové násilníci získají velké množství potěšení z podpory a pozorováním druhých zapojit se do konfliktu, a to zejména těch, kteří by jinak bazén negativních informací o nich.
Gang šikana nebo skupina šikanou se často nazývá mobbing a obvykle zahrnuje hledání obětního beránka a viktimizaci.

                 

 

Zprostředkovaná šikana je tam, kde jsou dvě strany vyzývají, aby se zapojily do kontradiktorní interakce či konfliktu. Podobně jako gang šikany, i když násilník může nebo nemusí být přímo spojeny s některou z obou stran. Jedna strana se stane tyran listinu o obtěžování a je podvedl a manipulované do šikany druhé straně. Příkladem zprostředkovaně šikany je místo, kde sériový násilník vytváří konflikt mezi zaměstnavatelem a zaměstnancem, kteří se podílejí občas se topit v konfliktu, ale jen zřídka při aktivní účasti v konfliktu sami.


                                                                               

 

—————

Zpět


Kontakt

Stop psychickému obtěžování a gangstalkingu

Česká Republika