11.08.2010 13:46

Etické aspekty ICT implantátů

Evropská skupina pro etiku ve vědě a nových technologiích (EGE), kterému předsedá švédského filozofa, Göran Hermerén, přijaté dne 16. března 2005 Stanovisko č. 20, týkající se etických aspektů informačních a komunikačních technologií (ICT) implantáty v lidském těle a předložena to Komisi. EGE je nezávislý a multidisciplinární a pluralitní poradní skupina, která se skládá z dvanácti členů. Jeho úkolem je radit Evropské komisi o tom, jak by měl etické hodnoty je třeba vzít v úvahu při regulaci vědeckého a technického vývoje.

Na první pohled ICT implantáty jsou eticky neproblematické, pokud si myslíme, že například o kardiostimulátorů. Nicméně, i když určité ICT ​​implantáty mohou být použity k opravě deficitem tělesné schopnosti, jiní jsou eticky problematičtější, zejména v případě, taková zařízení jsou přístupné přes digitální sítě. ICT implantáty, vzhledem ke své síti schopnosti by mohly být zneužity několika způsoby pro všechny druhy společenského dohledu nebo manipulace.

Myšlenka umístění ICT zařízení "pod kůži", aby nejen opravit, ale i ke zvýšení lidské schopnosti vede k představám sci-fi s hrozbou a / nebo dávek vlastností. Nicméně, v některých případech, implantace mikročipů s potenciálem individuální a sociální formy kontroly již probíhá.

Důvěrný vztah mezi tělesné a psychické funkce, je základem pro náš osobní identity. Neurovědy se rozvíjejí velmi rychle. Mozkové implantáty vyvinuté zmírnit třes u Parkinsonovy choroby jsou jen jedním z příkladů. Ukazují, že ICT implantáty mohou ovlivnit nervový systém a zejména mozku, a tak lidské identity jako druh, stejně jako individuální subjektivita a samostatnost.

To jsou základní důvody, proč ICT implantáty v lidském těle mají velké a důležité etické důsledky. Není divu, že úcta k lidské důstojnosti je základní východisko pro EGE diskusí o tom, kde by měly být hranice být vypracovány pro různé aplikace implantátů ICT.

Jak již bylo zmíněno, může ICT implantáty být použit jak pro zdraví a non-lékařské účely. Oba typy implantátů jasně vyžadují informovaný souhlas. Tyto informace by neměly týkat pouze možných výhod a zdravotní rizika, ale také nebezpečí, že takový implantáty by mohly být použity k lokalizaci osob a / nebo získat přístup k informacím uloženým v těchto zařízeních bez svolení osob, u kterých jsou implantovaných zařízení.

Ačkoliv nutnost výzkumu může být někdy zpochybňována, nová znalost je nezbytným předpokladem pro rozvoj jednotlivců a společností. Nicméně, svoboda výzkumu má být omezen vzhledem k jiným důležitých hodnot a etických principů. Nicméně, by etické představa o nedotknutelnosti lidského těla nelze chápat jako bariéra proti pokroku vědy a techniky, ale jako bariéra proti jeho případnému zneužití.

Ve svém stanovisku, EGE na obecné názor, že non-lékařské aplikace implantátů ICT jsou potenciální hrozbou pro lidské důstojnosti a demokratické společnosti.

Je zřejmé, že zásady ochrany údajů je třeba použít na tuto oblast, protože data o lidském těle může být generován prostřednictvím těchto implantátů. Soukromí a důvěrnost těchto údajů je třeba zajistit. EGE zdůrazňuje, že je důležité, že nejen jedinec má právo na ochranu jeho nebo její vlastní osobní údaje, ale že společnost by měla dbát na to, on-line a zabezpečovací systémy, kde jsou povolené oni, by se neměla stát systémy neudržitelné omezení nebo dokonce popřením základního práva. To by mělo být především brát v úvahu případ takové systémy stávají součástí zdravotnických systémů, v nichž jsou data trvale nebo příležitostně předány jiným osobám. Použití implantátů ICT s cílem získat dálkové ovládání přes vůli lidu by mělo být přísně zakázáno.

ICT implantáty by mohly být použity k posílení fyzické a duševní schopnosti. Úsilí by mělo být, aby se ujistil, že takové ICT ​​implantáty nejsou použity k vytvoření se dvěma třídní společnosti, nebo ke zvýšení rozdílů mezi průmyslovými zeměmi a zbytkem světa. Přístup k ICT implantáty pro zlepšení by měla být pouze pro účely podání děti nebo dospělí do "normálního" rozpětí pro obyvatelstvo (normální znamená, že podmínky, které obecně převažují a které nejsou způsobeny genetickou poruchu, nemoc nebo nedostatek a chybí pozorovatelné abnormality ), pokud si to přejí, a daly vědomý souhlas. Druhá přípustné účelem je zlepšit zdravotní vyhlídky, jako je například zvýšení imunitní systém být odolný proti HIV například. Pokud jde o zdravotní účely, přístup k ICT implantáty pro vylepšení účely by měly být založeny na nutné spíše než na hospodářských zdrojů nebo sociální postavení.

EGE trvá na tom, že dohled aplikace implantátů ICT mohou být povoleny pouze v případě, že zákonodárce domnívá, že existuje naléhavá a oprávněná potřeba v demokratické společnosti a že neexistují žádné méně nešetrná metody. Nicméně, EGE není nakloněn takové použití, a domnívá se, že bezpečnostní aplikace, za všech okolností, musí být uvedeno v právních předpisech, a že sledovací postupy v jednotlivých případech by měla být schválena a kontrolovány nezávislým soudem.

Široká sociální a politické diskuse o tom, co druh aplikací by měla být přijata, a právně schválena, zejména pokud jde o sledování a zlepšování. Přístup předběžné opatrnosti se doporučuje EGE. Členské státy a jejich národní etické rady mají povinnost vytvářet podmínky pro vzdělávání a konstruktivní, dobře informovaných diskusí v této oblasti.

Toto pole je třeba regulaci. V současné době, jsou non-lékařské ICT implantáty v lidském těle, které nejsou výslovně zahrnuty v existujících právních předpisech, zejména pokud jde o soukromí a ochranu údajů. Podle EGE názoru, by implantabilní přístroje pro lékařské účely regulovány stejným způsobem jako léky, když lékařská cíl je stejný, zejména pokud tyto implantáty jsou pokryty pouze částečně směrnice Rady 90/385/EHS o sbližování právních předpisů členských států týkajících se aktivních implantabilních zdravotnických prostředků. EGE doporučuje, aby Evropská komise by měla zahájit legislativní iniciativy v těchto oblastech implantát aplikací ICT.

—————

Zpět


Kontakt

Stop psychickému obtěžování a gangstalkingu

Česká Republika