11.08.2012 13:41

BAN Body Area Network

V posledních letech jsme svědky vzniku sítě tělesné oblasti technologií pro dálkové monitorování pacienta. BAN vývoj byl ovládá tlak na snižování nákladů na zdravotní péči, a zvýšeným důrazem na prevenci a včasné rozpoznání rizik.

 

Tržní studie předpovídají poptávka po BAN zařízení dosáhne roční objem 100 milionů kusů v roce 2011, a to díky nositelná a implantovatelná zařízení pro použití v monitorování pacienta, stejně jako pro zdraví spotřebitelů a fitness.

 

Vzhledem ke stárnutí populace v mnoha regionech, sledování aspekt zdravotní péče představuje důležitou část skládačky, zejména v zemích, kde je dostupnost lékařů je základním omezení výkonu systému. Systém, který nepřetržitě monitoruje stav starších pacientů, sdílení informací se vzdálenými poskytovatelů péče, může lépe vyrovnat s poptávkou zdravotní péče. To platí zejména v případě zdravotní péče a starší poskytovatelé péče se snaží, aby senioři s chronickými onemocněními žít nezávisle tak dlouho, jak je to možné.

 

Zákazy jsou vysoce lokalizováno bezdrátové sítě, které mohou potenciálně podporují celou řadu lékařských aplikací, od sledování vitálních funkcí na sledování fungování implantátů a provádění state-of-the-art endoskopické vyšetření.

 

Tradiční monitorování pacienta se skládá z fyziologických senzorů připojených mezi jeho těla a specializované zpracování signálu přístroj umístěn v blízkosti, nepraktických kabelů. Tyto dráty omezit pacienta mobilitu a pohodlí, a některé studie naznačují, že může být zdrojem in-nemocničních nákaz. Kromě toho mohou pohybové artefakty z připojených vodičů negativně ovlivnit výsledky měření.

 

S příchodem nízkou spotřebou energie a nízkými náklady na bezdrátové připojení technologií, mohou zákazy by být prováděny, a implementovat pomocí dostupných doplňkové technologie. Obrázek 1 ukazuje typický bezdrátové BAN.

 

 


Obrázek 1. Typické tělo síť.
Klikněte na obrázek pro zvětšení.


 

Síť senzorů je umístěn na nebo v blízkosti povrchu těla pacienta anebo implantované staticky do tkáně, která umožňuje sběr specifických fyziologických dat. Takové uspořádání umožňuje kontinuální sledování pacienta zdraví bez ohledu na osobu umístění. Vycítil signály mohou být těmi, pro elektroencefalografie (EEG), elektrokardiografie (EKG), elektromyografie (EMG), teplotu kůže, kůže vodivostí a electrooculography (EOG).

 

Každý snímač vysílá shromážděné informace bezdrátově na externí zpracování jednotky, který se nachází na pacienta nebo u lůžka pacienta. Procesorová jednotka pak může použít tradičních datových sítí, jako je Ethernet, Wi-Fi nebo GSM, předávat všechny informace v reálném čase pro lékaře zařízení nebo konkrétní server. Snímače používané v BAN obecně vyžadují přesnost jejich fyziologický parametr zájmu a určité úrovně s nízkou spotřebou zpracování signálu, stejně jako Wi-schopnosti.

 

V některých případech může být senzory vysílače nebo přijímače, v závislosti na šířce pásma údajů, které se shromažďují-například, teploty nebo data srdeční frekvence, oproti analogové EKG křivky.

 

Senzory používané v zákazů lze rozdělit do dvou hlavních kategorií, v závislosti na jejich provozním režimu.

 

Pro nošení Banů obvykle obsahují snímače, které jsou připojeny k povrchu těla nebo implantovaných velmi blízko povrchu těla na krátkou dobu (méně než 14 dnů). Oni typicky sestávat z levných, lehký a malý senzory, které umožňují neomezené ambulantní sledování zdravotního stavu, aby poskytovatel téměř real-time aktualizace na zdravotní stav pacienta.

 

Implantabilní zákazy mají senzory, které jsou umístěny hlouběji v těle, v oblastech, jako jsou srdce, mozku a míchy. Implantabilní zákazy meld aktivní stimulaci a fyziologické monitorování, a představují vysoce žádoucí tvrzení některých chronických onemocnění, které dosud byly pouze léčitelné pomocí drog. Příklady takových typů léčby patří též hluboce mozková stimulace pro Parkinsonovu chorobu, páteře stimulátory pro chronickou bolestí a močového měchýře stimulátory pro inkontinenci moči.

 

Pochopení BAN požadavků je klíčem k návrhu spolehlivých výrobků v tomto prostoru. Zákazy jsou charakterizovány snadno nakonfigurován, low-cost, ultralow síly a vysoce spolehlivých senzorové systémy. Jejich balení a operace musí být sterilní pro použití v blízkosti nebo uvnitř lidského těla. Kromě toho musí bezdrátovou komunikaci odolné vůči rušení rádiových frekvencí v prostředí z takových zdrojů, jako jsou Wi-Fi sítě, mikrovlnné trouby a bezdrátové telefony

 

—————

Zpět


Kontakt

Stop psychickému obtěžování a gangstalkingu

Česká Republika